Ember-kása keletkezik

Egy méltatlanul alulértekelt zenekarról van szó. Talán azért lehet ez, mert nem lehet egyértelműen behatárolni, hogy milyen zenét játszik a Holy Man's Glory és talán sokan nem tudják polcra tenni. Most ez hardcore? Vagy rockzene? Vagy valami őrült pszichotrip?

Igazából mindegyik egy kicsit: alapvetően úgy lehetne leírni, hogy Rage Against The Machine ízű rockos riffekre és feszes ritmusokba illeszkednek a Leukémia szerű disszonáns, tört témák amit változatosan kiabálós Kevés-hangulatú énektémák egészítenek ki. A szóban forgó 13 számos CD-n gyors részeket elvétve lehet találni, a középtempó az uralkodó a bő 40 percen keresztül. Megvan benne a "flow" - mondhatnánk hip-hop kifejezéssel élve, de maradjunk inkább annál, hogy a zene és a szöveg ritmizálásának elegye kellemes bólogatásra ösztönzi a hallgatót.

A szöveg alapvetően punk, kritikus hangvételű, persze rendesen megcsavarva, helyenként viszont szinte látomás jellegűen pszicho, ahogy azt már akár a Kevés-ben is megszokhattuk. Ez alól kivétel a Lester Diamond [lásd: Casino (film)] ami elég konkrét. Összességében mindenki megkapja a magét: a katolikus egyház, a pózerek, a szekták, az alkohol rabjai, a tömegpszichózis generálói, a lehúzó politikusok és így tovább.

A zenei teljesítményre nem lehet panasz, mindenki kiválóan teljesít. Csiszi énektémái rendkívül változatosak, hörgős ordítás, gúnyosan magas sikítás, énekbeszéd, hanglebegtetés mind-mind jellemző amiket jól kiegészítenek a hangulatos vokálok. A ritmusszekció feszesen hozza az alapot, Bőrke izmos dobolása élőben is élményszerű. Amit még mindenképp ki kell emelni, azok Janika gitárszólói. Ilyen ízes, a gitározás klasszikusait idéző szólokat ritkán hallani a "mi zenénkben".

Sajnos ami negatívum és mínusz 1 pont, az a hangzás. A gitár kicsit fátyolos, ami az egész sound-ra általában is elmondható, hiányzik Bőrke metszően éles pergőhangja is és a bőgő is lehetne konkrétabb, bár ez ízlés kérdése.

A fekete-fehér borító egyszerű de ötletes, igazából egy lovagi étterem étlapjára emlékeztet. Ami így elég hülyén hangzik, de talán könnyebb elképzelni. Középkori metszetek, gót betűk, merített papír, nem egy szokványos valami. Csak azt nem értem, hogy miért csak 11 szám szövege van benne, de végülis mindegy.

Nehéz kiemelni számokat, mert egyenletesen magas a színvonal. A Kilenc ágú korbácsban a játék a szavakkal zseniális, a végén a gyors rész meg nagyon kell. Fogvédő, füldugó, műfasz szövege magért beszél, a zúzós A töki tudját élőben kitűnően lehet ordítani, akárcsak a Túl sok a keresztet. A koncerteken általam sosem hallott A párthadsereg eleje közönségénekeltetős is lehetne, jó lenne élőben is meghallgatni, meg a Lester Diamondot is ami tökéletes zárószám.

Mindent egybevetve a Holy Man's Glory egyedi hangzása lemezen és élőben is impresszív, mindenképp érdemes megpróbálni.

10/9


A bejegyzés trackback címe:

https://deadzone.blog.hu/api/trackback/id/tr891614349

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása